Verbinden, Verdiepen & Verbeteren

De kern van Q-prs 

Help eerst jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen van belang om fris en alert te blijven maar ook om jezelf in beweging te houden.  Ook voor mij als coach is het een vanzelfsprekendheid dat ik mijzelf blijf ontwikkelen. Afgelopen maand heb ik deelgenomen aan een weekend van ‘Het avontuur van de man.’ In het weekend wordt er gewerkt aan de thema’s; Broederschap, Leiderschap en Krijgerschap. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een allesbehalve genderneutraal weekend.

Wat heb ik gedaan

Om eerlijk te zijn had ik niet heel veel zin in het weekend. Ik was druk, moe en heb nog een afspraak ingepland zodat ik wat later aankwam. Ik voelde toch dat het goed voor mij was om te gaan. Aangekomen op de plek trof ik een groep mannen aan die op zoek zijn naar zelfreflectie (leiderschap), confrontatie (krijgerschap) en broederschap. Zonder in te gaan op de exacte inhoud van het weekend word je op fysiek- en mentaal vlak uitgedaagd en getest. Je hebt groepsgesprekken, een-op-een gesprekken met andere deelnemers en er zijn groepsoefeningen.
De centrale vraag gedurende het hele weekend is: ’Waar ligt je grens en wil je hem bewaken of verleggen?’.

Wat heb ik eraan gehad

In de gesprekken die ik heb gehad bleef mij een zin hangen: ‘Help eerst jezelf en dan je kind’.
Deze zin komt uit de veiligheidsinstructie voor het zuurstofmasker in een vliegtuig. Tijdens een wandeling kwam het onderwerp ‘vader zijn’ aan de orde. Mijn gesprekspartner vatte zijn visie op ‘vader zijn’ samen met de zin ‘Help eerst jezelf en dan je kind’. Hij legde uit dat hij vindt dat je pas een goede vader kan zijn als je eerst goed voor jezelf zorgt. Bij mij kwam die zin direct binnen en ging hij verder dan alleen het vader zijn. Hoe vaak ben ik er eerst voor een ander en dan pas voor mijzelf. Vaak zet je de ander (je partner, kinderen of naasten) op de eerste plek maar waar blijf je zelf dan?

Mijn confrontatie

In de laatste nacht ben ik met mijzelf geconfronteerd. Juist door de confrontatie aan te gaan heb ik goed voor mijzelf gezorgd. Na de zweethut waari zowel je lichaam als je geest in een stresssituatie worden gebracht kreeg ik een heftige lichamelijke reactie, het voelde alsof ik een kater had. Ik herkende het gevoel van vroeger. Ik was er midden in de nacht wakker van geworden en tot overmaat van ramp was het mijn beurt om het vuur brandende te houden (een van de groepsopdrachten is dat het kampvuur altijd moet blijven branden, altijd! Mijn eerste reactie was te gaan slapen en ‘mijn rust te pakken’ en een ander mijn dienst over te laten nemen. Uiteindelijk koos ik er toch voor mijn dienst te draaien (ik wilde mij natuurlijk niet laten kennen).  Juist het wakker blijven en het draaien van mijn vuurdienst zorgde ervoor dat ik weer tot mijzelf kwam. Het katergevoel zakte weg en ik voelde mij opgelucht. Als ik was gaan slapen en rusten was de lichamelijke reactie heftiger geweest en had ik mij daarna nog slechter gevoeld.

Voor jezelf zorgen

Maar wat is voor jezelf zorgen dan? We leven (bijna) allemaal in een gejaagde gestreste wereld. Deadlines, moeten, resultaten & cijfers. We doen van alles omdat het moet. Voor onszelf zorgen betekent dat vaak, effe niets moeten, niets doen en veel rusten. Dit kan heel goed werken (zoals mijn eerste reactie bij het kater gevoel). Soms is er wat anders nodig: blijven, misschien zelfs in gevecht gaan. In het weekend heb ik ervaren dat voor jezelf zorgen ook betekent, je grenzen opzoeken, er bewust overheen gaan de confrontatie met jezelf op zoeken, aangaan  en dingen doen die je niet voor mogelijk hield. Ben je een lover, zoek dan je fighter op. Ben je een fighter zoek dan de confrontatie met je lover.

En jij?

Wanneer heb jij goed voor jezelf gezorgd door jezelf uit te dagen, je grenzen op te zoeken en er bewust wel of niet overheen te gaan. Een mannenweekend (zoals ik heb gedaan) kan dan heel goed helpen. Maar ook ‘kleiner’ een meditatie- of stilte-dag een workshop of een middag wandelen. Neem tijd om in gesprek te gaan met jezelf.

Zoek een gesprekspartner

Zelfreflectie is een van de moeilijkste dingen om te doen. Op een afstand, objectief naar jezelf kijken is niet makkelijk. Een ander komt vaak met een verfrissende blik, zoals mijn gesprekspartner over het vaderschap. Daarnaast benoemt deze vaak kwaliteiten die jij als normaal ervaart.
Heb je hulp nodig om naar jezelf te kijken om goed voor jezelf te kunnen zorgen dan kun je eens overwegen de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dat kan in een weekend of onder mijn begeleiding. Neem gerust contact met mij op.

Diensten

Coaching NLP Mark Kupers
Coaching

We kennen allemaal periodes in ons leven dat we 'vastlopen' het niet meer weten of het tegenzit. Meestal zijn wij perfect in staat om er zelf uit te komen, het op te lossen of er mee om te gaan. Soms lukt dit niet. In dat geval biedt coaching een oplossing. In een kort traject (4 tot 6 sessies) gaan we samen aan de slag en voor je het weet ben je weer 'back on track'.

Coaching NLP Mark Kupers
Training

Onder de naam Belger - Kupers Trainingen geef ik (samen met Robert Belger) communicatietrainingen.
In deze training kijken we naar de kwaliteit van de communicatie en interactie vanuit RiK. RiK is het model dat een globale ordening aanbrengt in de structuur van onze communicatie en interactie. Ons model bestaat uit de drie pijlers: Relatie, inhoud en Kennis, RiK dus.

taart voor je klant
Taart voor je klant

Ieder bedrijf heeft zijn unieke klantbenadering. Laat mij je helpen met het optimaliseren van de samenstelling structuur en opbouw van jouw taart. Zo vinden we de juiste ingrediënten, de juiste nuancering en ontdekken we jouw ‘kers van de taart’. Als we dit helder hebben bouwen wij jouw eigen unieke taart! Jouw unieke taart gebruiken wij in de training om je medewerkers de structuur en houvast te bieden waarin zij een klant optimaal kunnen helpen. Dan is je klant tevreden!