Verbinden, Verdiepen & Verbeteren
De kern van Q-prs
De kern van Q-prs
De verkiezingen zijn net achter de rug, fracties krijgen hun definitieve vorm en de college onderhandelingen zijn gestart. Nog even en je ziet koppen als ‘Helderse gemeenteraad weer een fractie rijker’. ‘Dick Polderdijk stapt uit politieke partij…’ . Er zijn zelfs al kandidaten die voor de verkiezingen aangeven uit de fractie te stappen. Hoe kan het toch dat fracties uitelkaar vallen. In dit blog geef ik mijn visie hoe het kan en wat je kan doen om het te voorkomen.
In de campagnetijd de straat op, met ‘de burger’ in gesprek, interview in de krant en heftige discussies in de debatten. De rijen worden gesloten, alle leden gaan voor het grotere doel. Schouder aan schouder wordt er gewerkt aan ‘eerlijker’ ‘beter’ ’groener’ ‘het gezin’ of ‘mooier’.
Spannend, worden we de grootste? Valt het verlies mee? Mogen we aan de onderhandelingen meedoen? Zit ik in de raad? Iedereen is blij dat de campagne achter de rug is en ‘het echte werk’ kan beginnen.
Ben je een van de grote winnaars en word je niet uitgenodigd voor de college-onderhandelingen? Wel in het college maar wel pijnlijke concessies moeten doen? In de fractie valt misschien ook wel een beetje tegen. Gaat iedereen nu ineens voor zijn eigen hagje? WAT? ER STAPT ER EEN UIT DE FRACTIE! Ondanks dat iedereen er met goede bedoelingen aan begon begint bij het echte werk meestal de trammelant. Een fractie is als het ware een nieuw team en moet opnieuw vorm krijgen.
Ik kijk naar de kwaliteit van de communicatie en interactie (in teams) vanuit RiK. Dit is een model dat een globale ordening aanbrengt in de structuur van communicatie en interactie. Dit model bestaat uit drie pijlers:
Relatie. Dit staat voor ‘hoe’ het proces verloopt tussen de teamleden. Denk hierbij
aan: onderling vertrouwen, macht, respect, sfeer, omgangsvormen,
veiligheid, feedback, etc.
Inhoud. Dit staat voor het ‘wat’ van het werk. Denk hierbij aan: productie, informatie,
aantallen, casuïstiek, kennis, ideeën, theorieën, etc.
Kader. Dit staat voor de randvoorwaarden waarbinnen we werken. Denk hierbij aan:
werkwijze, planning, taakverdeling, procedures, functiebeschrijving,
teamplan, wetgeving, etc.
In organisaties, teams en fracties maar ook in een-op-een contacten merk je dat de focus vaak op de inhoud ligt. Van nature is ieder fractielid gefocust op de Inhoud ‘het gaat om de inhoud’. Het binnenhalen van programmapunten, het profileren van de partij of van het individuele lid. Geen mistverstand, dit is ook belangrijk. Om tot een betere/hogere Inhoud te komen zou de focus volgens mij in eerste instantie op Relatie moeten liggen. Hoe ga je met elkaar om, wie zijn de teamleden en wat voor team zijn wij. Pas als de relatie op orde is, dan is er ruimte voor de inhoud. Waar dit binnen een (nieuwe) fractie geldt , gaat dit ook op voor discussies in de raad.
Als je RiK in een plaatje zet en eerst het zwaartepunt op de I zet zie je dat hij niet stabiel staat. Als je de focus legt op de Relatie en het Kader, staat RiK stabieler (zie afbeelding).
Wat kun je nu doen om er voor te zorgen dat de fractie bij elkaar blijft? Neem de tijd om je te verdiepen in elkaar. Neem de tijd om de onderlinge relatie te verstevigen. Dit kun je doen door met elkaar te eten of een activiteit te ondernemen. Onder de naam Belger – Kupers Trainingen geef ik (samen met Robert Belger) trainingen die de teamsamenhang vergroten. Dit doen wij door eerst naar het individu te kijken (wie ben ik, wat doe ik en wat wil ik) om vervolgens naar het team te kijken (wie zijn wij, wat doen wij en wat willen wij).
Wij richten ons uitsluitend op de R van RiK. Door te investeren in het team en de samenhang, zal je als vanzelf zien dat het team en dus de fractie beter functioneert en bij elkaar blijft.
In deze Blog neem ik een nieuwe fractie als uitgangspunt. Maar dit geldt natuurlijk ook voor teams/afdelingen bij de overheid of in het bedrijfsleven (nieuw of bestaand). Heb jij een team of werk jij in een team waarin de Relatie beter kan neem dan contact met mij op.
We kennen allemaal periodes in ons leven dat we 'vastlopen' het niet meer weten of het tegenzit. Meestal zijn wij perfect in staat om er zelf uit te komen, het op te lossen of er mee om te gaan. Soms lukt dit niet. In dat geval biedt coaching een oplossing. In een kort traject (4 tot 6 sessies) gaan we samen aan de slag en voor je het weet ben je weer 'back on track'.
Onder de naam Belger - Kupers Trainingen geef ik (samen met Robert Belger) communicatietrainingen.
In deze training kijken we naar de kwaliteit van de communicatie en interactie vanuit RiK. RiK is het model dat een globale ordening aanbrengt in de structuur van onze communicatie en interactie. Ons model bestaat uit de drie pijlers: Relatie, inhoud en Kennis, RiK dus.
Ieder bedrijf heeft zijn unieke klantbenadering. Laat mij je helpen met het optimaliseren van de samenstelling structuur en opbouw van jouw taart. Zo vinden we de juiste ingrediënten, de juiste nuancering en ontdekken we jouw ‘kers van de taart’. Als we dit helder hebben bouwen wij jouw eigen unieke taart! Jouw unieke taart gebruiken wij in de training om je medewerkers de structuur en houvast te bieden waarin zij een klant optimaal kunnen helpen. Dan is je klant tevreden!